Den ekonomiska frågan

Den är alltid lika viktigt, oavsett hur man har det i nuläget. Det spelar alltså ingen roll om du är arbetslös och bor i en hyresrätt eller om du sitter som mellanchef på ett större företag och bor i en flådig kåk med massa accessoarer. Det är mycket som kan hända och ske på kort tid, vilket betyder att man alltid måste förbereda sig på att dessa saker faktiskt kan inträffa. Vad händer om man sticker huvudet i sanden och ignorerar världen omkring sig? Jo, då blir den ekonomiska käftsmällen som förr eller senare kommer närmast dödlig, istället för att vara förberedd och kunna parera den med ackuratess.

Vad är det då som behövs för att ha en ekonomi i ordning? Jo, det är att alltid se över sina månadskostnader. Vart är det egentligen pengarna går? Vad är det som prioriteras? Kan du tänka annorlunda? Kan du spara? Börja alltid varje utbetalningsdag i månaden med att betala de räkningar som du har fått. Det är själva grundplåten för att det ska fungera. Är det så att du inte kan betala alla räkningar är det hög tid att se över vilka utgifter som du har som du faktiskt kan vara utan och prioritera. Det är ett tufft arbete, men ett nödvändigt sådant som kommer att löna sig i slutändan.

Efter att räkningarna är betalade och eventuella räntor och amorteringar betalade så är det dags att se över hur du kan spara. Det är en bra idé att spara omkring tio procent av sina inkomster, så om du får ut 20 000 efter skatt så är en sparande på 2 000 väldigt bra. Sätt det också inte på sparkonton, utan kolla vad du hittar för fonder eller aktier, eftersom räntorna är så låga.